Propozycja wytrawna, łatwa do zrobienia i nie drenująca kieszeni. Za to smakowita i całkiem sycąca, więc starcza na kilka dni lub dla wielu osób na raz.
Jednak chcecie ciasteczek? Proszę bardzo - niebo w gębie Markizy z kremem czekoladowym
Wolicie ciasto? Ostrzegam, może nie starczyć na cały weekend ;-) Tarta cytrynowa
![]() |
Muffinki z serem feta i suszonymi pomidorami |
Składniki:
125 g masła
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 jajka
szklanka mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
słoik suszonych pomidorów
150 g sera feta
pieprz
sól
1. Masło roztapiamy w rondelku.
2. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Do nich dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, pieprz i szczyptę soli, mleko i przestudzone masło. Mieszamy.
3. Dokładamy pokruszoną fetę (trochę zostawiamy do ozdoby) i pokrojone w drobne paseczki pomidory. Ponownie mieszamy.
4. Nastawiamy piekarnik na 180°C.
5. Do foremek (papierowych lub silikonowych) nakładamy ciasto. Każda foremka powinna być wypełniona do około 3/4. Przyozdabiamy fetą i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
6. Podajemy przestudzone.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz