niedziela, 16 listopada 2014

Babeczki z czekoladą

Ostatnio mój piekarnik nie ma lekko. Chłodniejsze dni prowokują mnie do "ogrzewania" kuchni. Ciasta, ciastka, chleb niejako same wychodzą spod moich rąk.
Dziś proponuję mały grzech dietetyczny na podwieczorek. Zjedzenie takiej babeczki usprawiedliwić możemy obecnością w jej składzie ciemnej czekolady i rodzynek. Poza tym jak zjemy tylko jedną - świat się nie zawali. Resztę można poporcjować i zamrozić. I od czasu do czasu w zimowe popołudnie raczyć się słodkim przysmakiem przy filiżance herbaty. :-)

Śpiewająco w kuchni
Babeczki z kawałkami czekolady



Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dkg rodzynek
szczypta soli

1. Rodzynki parzymy wrzątkiem i po kilku minutach odcedzamy. Do miski przesiewamy mąkę, w dodajemy proszek do pieczenia, sól i pokrojoną drobno czekoladę. Mieszamy.
2. W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem. Ciągle ubijając dodajemy mleko i olej. Do spienionego płynu dokładamy partiami mąkę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy kremową masę. Wsypujemy rodzynki i mieszamy.
3. Nakładamy ciasto do foremek silikonowych na wysokość 2/3. Pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minut. Wyciągamy z foremek po ostudzeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz