Dziś proponuję mały grzech dietetyczny na podwieczorek. Zjedzenie takiej babeczki usprawiedliwić możemy obecnością w jej składzie ciemnej czekolady i rodzynek. Poza tym jak zjemy tylko jedną - świat się nie zawali. Resztę można poporcjować i zamrozić. I od czasu do czasu w zimowe popołudnie raczyć się słodkim przysmakiem przy filiżance herbaty. :-)
![]() |
Babeczki z kawałkami czekolady |
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dkg rodzynek
szczypta soli
1. Rodzynki parzymy wrzątkiem i po kilku minutach odcedzamy. Do miski przesiewamy mąkę, w dodajemy proszek do pieczenia, sól i pokrojoną drobno czekoladę. Mieszamy.
2. W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem. Ciągle ubijając dodajemy mleko i olej. Do spienionego płynu dokładamy partiami mąkę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy kremową masę. Wsypujemy rodzynki i mieszamy.
3. Nakładamy ciasto do foremek silikonowych na wysokość 2/3. Pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minut. Wyciągamy z foremek po ostudzeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz