środa, 28 września 2016

Zbójeckie kluski ziemniaczane

Zauważyłam, że mija powoli moda na jedzenie z "chłopskiej chaty". Przechodzimy w stronę zdrowego jedzenia, najlepiej pozbawionego kalorii i ociekającego w witaminy. Dlatego z przekory dzisiaj proponuję danie obiadowe nie do końca modne - czytaj odtłuszczone i pełne witamin. W myśl zasady, że najzdrowszy jest umiar uważam, że czasem można zjeść coś bardziej kalorycznego i świat się nie zawali.
Dla wszystkich, którzy rozsmakują się w kluskach, a chcą spróbować czegoś mniej typowego przypominam przepis na kluseczki z kapusty. :-)
http://spiewajacowkuchni.blogspot.com/2013/08/kluseczki-z-kapusty.html#links

Śpiewająco w kuchni
Zbójeckie kluski

Składniki:
1 kg ziemniaków
50 g czerstwej bułki
mleko do namoczenia bułki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
około 150 g mąki
2 jajka
cebula
masło do smażenia
sól
pieprz

1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Obieramy i mielimy razem z bułką namoczoną w mleku. Łączymy z koncentratem pomidorowym, przesianą mąką i jajkami. Przyprawiamy do smaku. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dodajemy potrzebną ilość mąki.
2. W dużym garnku zagotowujemy wodę (musi być przynajmniej pół garnka) i delikatnie wrzucamy partiami kluski, które formujemy za pomocą dwóch łyżek. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię gotujemy około 3 minut i wyciągamy łyżką cedzakową. Powtarzamy czynności aż do zużycia całego ciasta.
3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Smażymy cebulę do zrumienienia.
4. Polewamy kluski tłuszczem. Podajemy natychmiast.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz