poniedziałek, 26 września 2016

Kotlety mielone z niespodzianką

Czasem przychodzi ochota na bardziej klasyczne smaki. Kotlety mielone są jednym z najłatwiejszych dań obiadowych, choć można je modyfikować na wiele sposobów i tym samym podawać jedno danie w wielu odsłonach. Wszystko zależy od naszej pomysłowości i tego, co mamy w danej chwili dostępne w spiżarni. Do kotletów można podać na przykład fasolkę zrobioną w ultrakrótkim czasie a jakże pyszną. http://spiewajacowkuchni.blogspot.com/2013/09/fasolka-szparagowa-na-ciepo-jako.html

Śpiewająco w kuchni
Mielone z indyka z dodatkiem parmezanu



Składniki:
pół kilograma mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 cebula
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki śmietanki słodkiej
przyprawa włoska
sól
pieprz
tarty parmezan
olej do smażenia

1. Mięso łączymy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy jajko, śmietanę, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie łączymy ze sobą.
2. Z mięsa formujemy małe kotleciki. W środku każdego z nich robimy dziurkę i wsypujemy odrobinę tartego parmezanu.
3. Zasklepiamy i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz