sobota, 24 września 2016

Krem z brokułów z migdałami prażonymi

Zaczęła się jesień i wrócił mi apetyt na ciepłe zupy przecierane. Piękna zieleń wspaniale komponuje się z kremowym kolorem zrumienionych migdałów. Mniam...
A jeśli bardziej macie ochotę na rozgrzewającą czerwień to zajrzyjcie tutaj.  http://spiewajacowkuchni.blogspot.com/2015/12/zupa-krem-paprykowa-z-pesto.html
Śpiewająco w kuchni
Brokułowy krem z prażonymi płatkami migdałów



Składniki:
2 duże brokuły
5 szklanek bulionu warzywnego
70 g sera lazur lub gorgonzola
4 łyżki płatków migdałowych
pieprz

1. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Zagotowujemy bulion i gotujemy w nim brokuły przez 6 minut. Lekko przestudzamy.
2.  Dodajemy ser pleśniowy i miksujemy na krem. Doprawiamy pieprzem.
3. Na suchej patelni podgrzewamy na małym ogniu płatki migdałów, aż się lekko zrumienią.
4. Zupę posypujemy migdałami i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz