czwartek, 8 września 2016

Podwieczorkowy król - sernik z sosem waniliowym

Nie znam żadnego łasucha, który by go nie lubił. Można marudzić na rodzynki albo owoce do niego dodane. Że nie lubimy łączenia z makiem, albo że bez spodu to nie to samo ciasto. Ale na myśl o delikatnej, serowej masie każdemu robi się ciepło na sercu.

Bo sernik to król ciast. Niekwestionowany zwycięzca spośród wszystkich słodkości. Może dlatego jego odmian jest tak wiele, a w każdej rodzinie krąży przepis "na ten najlepszy na świecie". Ile razy słyszeliście, że "takiego sernika jak robi moja mama, to nigdzie indziej nie ma". A przecież dobrze wiemy, że najlepszy to ten upieczony przez nas. ;-)

Osobiście jestem poszukiwaczką coraz to nowych przepisów na sernik. Nie dlatego, że żaden nie smakuje tak jak sobie wymarzyłam. Każdy jest przepyszny, ale każdy przepis to kolejna szansa na kulinarny zachwyt mojego podniebienia. Poza tym to świetny pretekst żeby upiec coś słodkiego. :-)

Śpiewająco w kuchni
Sernik z sosem waniliowym



Składniki na spód:
25 dkg mąki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
12 dkg masła
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
łyżka śmietany 18%

Składniki na masę serową:
4 jajka
15 dkg cukru
cukier waniliowy
3 łyżki śmietany 18%
budyń waniliowy bez cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
90 dkg twarogu mielonego
5 dkg rodzynek

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C.
2. Zagniatamy ciasto z podanych składników.
3. Formę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki). Wylepiamy całość rozwałkowanym ciastem. Pieczemy 15 minut.
4. W tym czasie jajka rozdzielamy na białka (odstawiamy je w chłodne miejsce) i żółtka. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ucieramy.
5. Dodajemy śmietanę, budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną i ponownie ucieramy na gładką masę.
6. Na końcu dodajemy ser i znów ucieramy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
7. Białka ubijamy na sztywną masę. Po ubiciu delikatnie łączymy z masą serową.
8. Dodajemy do masy odcedzone rodzynki. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160°C.
9. Przelewamy masę na upieczony spód i ostrożnie wkładamy do piekarnika.
10. Pieczemy około 100 minut. Po sprawdzeniu, czy ciasto jest wystarczająco suche, pozostawiamy je w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.


Do ciasta można podać sos np. waniliowy.
Do zrobienia takiego sosu potrzebujemy:
żółtko
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy lub laska wanilii
szklankę mleka
2 łyżki cukru trzcinowego

1. Żółtko łączymy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy cukier waniliowy (wanilię) i kilka łyżek mleka.
2. Resztę mleka łączymy z cukrem i zagotowujemy w rondelku.
3. Do gotującego się mleka powoli wlewamy waniliowy płyn, cały czas  mieszając.
4. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości.


Smacznego!

2 komentarze: