![]() |
Śledzie z imbirem |
Składniki:
8 filetów śledziowych
10 cm korzenia imbiru
łyżka ziaren gorczycy
łyżka suszonego tymianku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 szklanki oleju
3 liście laurowe
3 gwiazdki anyżu
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin. Opłukujemy i wycieramy. Kroimy w kawałki.
2. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kilka ziaren gorczycy i ziela angielskiego ucieramy w moździerzu. Mieszamy z tymiankiem.
3. Śledzie układamy w słoiku, przekładając imbirem i mieszanką przypraw. Zalewamy olejem.
4. Na wierzch kładziemy liście laurowe, pieprz, gorczycę, ziele angielskie i anyż. Zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.
Im dłużej śledzie się macerują, tym są lepsze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz