niedziela, 7 lutego 2016

Śledzik tuż tuż

Propozycja nie koniecznie tylko na najbliższe dni. U mnie w lodówce często jakiś śledzik pomieszkuje całkiem bez okazji. ;-)

Śpiewająco w kuchni
Śledzie z imbirem



Składniki:
8 filetów śledziowych
10 cm korzenia imbiru
łyżka ziaren gorczycy
łyżka suszonego tymianku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 szklanki oleju
3 liście laurowe
3 gwiazdki anyżu
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu


1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin. Opłukujemy i wycieramy. Kroimy w kawałki.
2. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kilka ziaren gorczycy i ziela angielskiego ucieramy w moździerzu. Mieszamy z tymiankiem.
3. Śledzie układamy w słoiku, przekładając imbirem i mieszanką przypraw. Zalewamy olejem.
4. Na wierzch kładziemy liście laurowe, pieprz, gorczycę, ziele angielskie i anyż. Zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.

Im dłużej śledzie się macerują, tym są lepsze.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz