wtorek, 23 lutego 2016

Tosty ze smażoną cebulką

W niedzielę naszła mnie chętka na bardziej kaloryczne "drugie śniadanie". Czasem dobrze jest ulec pokusie i zrobić na przykład tosty, z przepysznym cebulowym nadzieniem. Jeśli macie chwilę zapewniam, że warto ją spędzić w kuchni na przyrządzeniu tego cuda. Pracę oczywiście można rozłożyć w czasie - cebulę przygotować dzień wcześniej i tylko wyjąć ją z lodówki. :-)

Śpiewająco w kuchni
Tosty z nadzieniem cebulowym



Składniki na dwa tosty:
4 kromki ciemnego pieczywa tostowego
4 plasterki żółtego sera
2 łyżki masła klarowanego + masło do posmarowania kromek
2 cebule
łyżka słodkiego sherry
tymianek
sól
pieprz

1. Cebule obieramy i kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Odkrywamy i smażymy kolejne 20 minut, aż cebula stanie się miękka i zmieni kolor na ciemnozłoty.
2. Wlewamy sherry i dodajemy tymianek, mieszamy.
3. Kromki chleba opiekamy w tosterze. Na jednej kromce kładziemy plasterek sera, na niego warstwę cebuli i drugi plasterek sera. Przykrywamy drugą kromką. Tak samo składamy drugi tost.
4. Każdego tosta smarujemy lekko masłem z obu zewnętrznych stron. Delikatnie przekrawamy kromki po skosie i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Przykrywamy pokrywką i smażymy 3 minuty z każdej strony. Podajemy natychmiast.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz