![]() |
Tosty z nadzieniem cebulowym |
Składniki na dwa tosty:
4 kromki ciemnego pieczywa tostowego
4 plasterki żółtego sera
2 łyżki masła klarowanego + masło do posmarowania kromek
2 cebule
łyżka słodkiego sherry
tymianek
sól
pieprz
1. Cebule obieramy i kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Odkrywamy i smażymy kolejne 20 minut, aż cebula stanie się miękka i zmieni kolor na ciemnozłoty.
2. Wlewamy sherry i dodajemy tymianek, mieszamy.
3. Kromki chleba opiekamy w tosterze. Na jednej kromce kładziemy plasterek sera, na niego warstwę cebuli i drugi plasterek sera. Przykrywamy drugą kromką. Tak samo składamy drugi tost.
4. Każdego tosta smarujemy lekko masłem z obu zewnętrznych stron. Delikatnie przekrawamy kromki po skosie i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Przykrywamy pokrywką i smażymy 3 minuty z każdej strony. Podajemy natychmiast.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz