czwartek, 11 lutego 2016

Ekspresowa i pyszna sałatka z soczewicy

Im dłużej trwa zima, przynajmniej ta kalendarzowa, tym trudniej o pomysły na zdrowe i nietuczące sałatki. Dlatego dziś proponuję coś ekstraszybkiego i jednocześnie smacznego i zdrowego. Pracy tyle co nic, a efekt murowany. Jeśli się uda - odstawcie sałatkę na kilka godzin do "przegryzienia się" - zyska podwójnie :-)
Śpiewająco w kuchni
Prosta sałatka z soczewicy



Składniki:
2 puszki soczewicy brązowej
5 łyżek oliwy
sok z cytryny
1 łyżka musztardy angielskiej
2 ząbki czosnku
2 cebule czerwone
sól

1, Soczewicę osączamy i przekładamy do miski.
2. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Czosnek miażdżymy.
3. Oliwę ubijamy powoli dodając sok z cytryny i musztardę. Dorzucamy czosnek.
4. Do miski z soczewicą dodajemy cebulę. Całość mieszamy z sosem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz