niedziela, 10 listopada 2013

Bliny na mące gryczanej

Dzisiaj danie dla osób preferujących tradycję w kuchni. Świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju surówkami, na przykład z marchewką lub mizerią. Można podawać ze śmietaną, choć wersja odchudzająca potrawę, czyli z jogurtem też jest niczego sobie. Można również podać czarny kawior i wtedy potrawa stanie się bardziej wykwintna.



Składniki:
szklanka mąki gryczanej
szklanka mąki tortowej
5 dkg drożdży
szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki ciepłej wody
2 żółtka
2 łyżki stopionego masła
sól
1/2 łyżeczki cukru
śmietana lub gęsty jogurt
olej do smażenia

Do miseczki wkładamy drożdże, cukier i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy masa podwoi objętość dodajemy żółtka, mąki, wodę i mikserem wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy sól o roztopione, letnie masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką wykładamy porcje ciasta. Smażymy kilka minut i gdy na plackach pokażą się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę. Smażymy na rumiano. Podajemy natychmiast ze śmietaną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz