sobota, 9 listopada 2013

Gołąbki po hindusku

Dziś propozycja obiadu na deszczową jesień. Gołąbki kojarzą nam się z nadzieniem mięsnym i sosem pomidorowym. Poniżej zupełnie inna wersja, wegetariańska i zaskakująco ciekawa jeśli chodzi o nadzienie.
Jeśli macie ochotę poeksperymentować w kuchni i przy stole to danie jest do tego stworzone.:-)


Składniki:
główka białej kapusty
1/2 kg ziemniaków
20 dkg pieczarek
10 dkg płatków migdałowych
3 łyżki kaparów
2 łyżki siekanego szczypiorku i natki pietruszki
3 łyżki masła
2 łyżki śmietany
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Kiedy ostygną tłuczemy i mieszamy z łyżką masła, śmietaną i gałką.
Pieczarki drobno kroimy i smażymy na łyżce masła .
Ziemniaczane piure mieszamy z migdałami, kaparami, szczypiorkiem, natką i solą oraz pieprzem do smaku.
Z kapusty wycinamy głąb. Blanszujemy ją, przelewamy zimną wodą i oddzielamy liście.
Nadziewamy liście farszem i ciasno zawijamy.


Na dużej patelni rozgrzewamy resztę masła i smażymy gołąbki. Po chwili skrapiamy je odrobiną wody i dusimy pod przykryciem około pół godziny.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz