niedziela, 19 maja 2013

Sałatka ze szparagami

Ostatnio obiecałam, że niedługo zacznę zamieszczać przepisy na dania z nowalijkami, więc dziś post z zieleniną :-)
Sałatka mocno kolorowa - cieszy zarówno oczy jak i podniebienie. Jest lekka, nadaje się na przekąskę, albo zdrowy początek dnia. 



Składniki:
pół pęczka zielonych szparagów
kilka liści sałaty lodowej
kilka listków roszponki
rukola
4 jajka na twardo
orzechy włoskie
pół strąka czerwonej papryki

Sos:
jogurt naturalny
przyprawa do sałatek
ewentualnie sól

1. Na talerze wykładamy porwaną sałatę lodową. Na niej układamy roszponkę, ugotowane i pokrojone na połówki szparagi, oraz obrane i pokrojone w ćwiartki jajka.
2. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i układamy na talerzach. Posypujemy pokruszonymi orzechami. Posypujemy rukolą. 
3. Składniki sosu mieszamy. Polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz