czwartek, 9 maja 2013

Puchate placki, które same się zjadają ;-)

Dziś coś delikatnego i odrobinę słodkiego.  Propozycja dla wszystkich plackożerców - tych małych i dużych. Tutaj wersja z jabłkami, ale każde dość twarde owoce będą się równie świetnie nadawać. Zatem do dzieła!




Składniki:
2 szklanki jogurtu naturalnego
2-3 jabłka
2 łyżki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka roztrzepujemy z jogurtem i cukrem. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Do wyrobionej masy dodajemy ubite białka.
2. Obieramy jabłka i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do ciasta. Mieszamy.
3. Na rozgrzanym na patelni oleju kładziemy łyżką małe porcje ciasta i smażymy z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz