sobota, 11 maja 2013

Bakłażany nadziewane tajemnicą :-)

Podczas wczorajszej przerwy obiadowej koleżanka z pracy powiedziała, że jedynym warzywem, którego nie lubi jest bakłażan. Dlatego dziś właśnie on jest bohaterem postu. Może właśnie ten przepis ją przekona, że warzywo to jest nader smaczne ;-)
Danie jest lekkie i nie wymaga dużego nakładu pracy. Za to smakuje wyśmienicie :-)




Składniki:
4 młode bakłażany
sól
3 ząbki czosnku
pół szklanki bułki tartej
3 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
pieprz
rozmaryn suszony
łyżka masła
oliwa

1. Bakłażany myjemy i przekrawamy wzdłuż na połowy. Mocno solimy i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie siekamy cebulę, szklimy ją na łyżce oliwy. Obieramy czosnek i miażdżymy go.
2. Bakłażany opłukujemy z soli i wycieramy papierowym ręcznikiem. Wydrążamy środki i miąższ kroimy w kostkę. Czosnek i miąższ dodajemy do cebuli i lekko smażymy kilka minut. Dodajemy musztardę i sól oraz pieprz do smaku.


3. Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem. Wkładamy do niej połówki bakłażanów. Warzywa nadziewamy farszem, posypujemy bułką tartą i rozmarynem, obkładamy wiórkami masła.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 30 - 40 minut. Podajemy z mieszanką sałat.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz