czwartek, 23 maja 2013

Oryginalna zupa z soczewicy czerwonej

I znów jest zimno, ponuro i niezbyt sucho. W takie dni zawsze mam ochotę na jakieś rozgrzewające  jedzonko. Prezentowana zupa spełnia to kryterium, a do tego jest oryginalna w smaku i szybka do zrobienia. Praktycznie nie wymaga wysiłku :-)
Ma niestety też jedną wadę - szybko znika z talerzy i miseczek... ;-)



Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
litr bulionu (może być też wywar z warzyw)
cebula
2 ząbki czosnku
listek laurowy
2 łyżeczki curry
łyżeczka imbiru w proszku
pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
mała puszka mleczka kokosowego
oliwa do smażenia

1. Na patelnię wlewamy oliwę i kładziemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Podgrzewamy i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy curry, imbir, listek laurowy i na końcu soczewicę. Chwilę smażymy. Dodajemy pieprz.
2. Przekładamy to wszystko do bulionu i gotujemy kilkanaście minut. Soczewica musi być miękka, ale nie rozgotowana. Wlewamy mleczko kokosowe i przyprawiamy solą lub pieprzem w razie potrzeby.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz