poniedziałek, 23 października 2017

Frytki z warzyw

Jesień to w kuchni bogactwo warzyw. Oczywiście owoce i grzyby również występują w nadmiarze, ale warzywa są bardziej uniwersalne - mogą stanowić podstawę każdego posiłku. Oto propozycja na wegetariański lunch, obiad albo kolację. A jak ktoś gustuje w wytrawnych śniadaniach to i z rana takie specjały wchodzą bez mrugnięcia okiem. :-)
Jeśli nabraliście ochoty na zdrowe frytki to jeszcze jedna propozycja tutaj frytki z batatów z dipem cynamonowym
Śpiewająco w kuchni
Frytki z marchewki, batatów i selera

Składniki na dwie porcje:
200 g marchewki
200 g batatów
200 g selera
2 łyżki oliwy
tymianek
rozmaryn
papryka ostra
czosnek granulowany
sól
pieprz

1. Nastawiamy piekarnik na 180 °C, wyciągamy blachę do pieczenia.
2. Marchew, bataty i seler obieramy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski i dodajemy oliwę oraz przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy.
3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej warzywa.
4. Pieczemy około 50 minut. Podajemy z dowolnym dipem np. jogurtowo - musztardowym.

Dip jogurtowo - musztardowy:
200 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki musztardy

Oba składniki mieszamy. W razie konieczności dodajemy musztardy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz