Jesień w pełni a bogactwo warzyw i owoców (mimo że w tym roku drogich) cieszy me oczy. Dziś propozycja przekąskowa lub mająca zastosowanie jako dodatek do dani głównego. Pycha!
![]() |
Fasolka szparagowa z szalotką i migdałami |
Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej lub opakowanie mrożonej
6-8 szalotek
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
3 łyżki białego wina wytrawnego
ocet balsamiczny
3 łyżki orzeszków piniowych
sól
pieprz
1. Fasolkę płuczemy i odcinamy końcówki (mrożoną gotujemy bez przygotowań). Gotujemy w garnku 10 minut, odcedzamy.
2. Szalotki obieramy i kroimy w dużą kostkę.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim szalotki i czosnek.
4. Dodajemy fasolkę i chwilę razem smażymy.
5. Skrapiamy całość winem i dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
6. Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe. Posypujemy nimi fasolkę i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz