![]() |
Pasztet z fasoli i warzyw |
25 dkg fasoli namoczonej przez noc
3 łyżki oliwy
bakłażan
cukinia
cebula
ząbek czosnku
4 pomidory
łyżeczka czarnuszki
pół łyżeczki kozieradki
łyżeczka mielonego kuminu
liść laurowy
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
łyżeczka wędzonej papryki
2 jajka
łyżka płatków owsianych
1. Fasolę gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebule i czosnek i smażymy minutę. Dodajemy przyprawy: czarnuszkę, kozieradkę, kumin, liść laurowy i smażymy mieszając kolejne 2 minuty.
2. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. Dokładamy do cebuli z czosnkiem, mieszamy i smażymy następne 3 minuty.
3. Pomidory kroimy w kostkę i dokładamy do garnka i dusimy całość około 15 minut. Sok z pomidorów powinien odparować.
4. Do garnka dodajemy ugotowaną fasolę. Wyjmujemy liść laurowy i odstawiamy do ostygnięcia.
5. Dodajemy płatki owsiane, jajka, sól, pieprz i paprykę wędzoną Całość mieszamy i blendujemy.
6. Formę keksówkę smarujemy oliwą. Przekładamy masę i wyrównujemy wierzch. Pieczemy około godziny w temperaturze 190°C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz