czwartek, 12 października 2017

Pasztet fasolowy

Jeśli znudziły wam się kanapki z wędliną i serem na śniadanie, albo gdy potrzebujecie pomysłu na pyszne danie lunchowe (na przykład z towarzyszeniem sałatki) oto pasztet wegetariański z fasoli. Niebo w gębie :-)

Śpiewająco w kuchni
Pasztet z fasoli i warzyw
Składniki:
25 dkg fasoli namoczonej przez noc
3 łyżki oliwy
bakłażan
cukinia
cebula
ząbek czosnku
4 pomidory
łyżeczka czarnuszki
pół łyżeczki kozieradki
łyżeczka mielonego kuminu
liść laurowy
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
łyżeczka wędzonej papryki
2 jajka
łyżka płatków owsianych

1. Fasolę gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebule i czosnek i smażymy minutę. Dodajemy przyprawy: czarnuszkę, kozieradkę, kumin, liść laurowy i smażymy mieszając kolejne 2 minuty.
2. Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. Dokładamy do cebuli z czosnkiem, mieszamy  i smażymy następne 3 minuty.
3. Pomidory kroimy w kostkę i dokładamy do garnka i dusimy całość około 15 minut. Sok z pomidorów powinien odparować.
4. Do garnka dodajemy ugotowaną fasolę. Wyjmujemy liść laurowy i odstawiamy do ostygnięcia.
5. Dodajemy płatki owsiane, jajka, sól, pieprz i paprykę wędzoną  Całość mieszamy i blendujemy.
6. Formę keksówkę smarujemy oliwą. Przekładamy masę i wyrównujemy wierzch. Pieczemy około godziny w temperaturze 190°C.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz