![]() |
Zupa z dyni i cukinii |
Składniki:
dynia hokkaido
3 małe cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
czubata łyżeczka lubczyku
800 ml bulionu warzywnego
kilka łyżek kaszy jaglanej
olej do smażenia
sól
pieprz
1. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Opłukaną dynię, bez obierania kroimy w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy czosnek i lubczyk. Chwilę smażymy mieszając.
4. Wkładamy dynię i cukinie, dokładnie mieszamy i smażymy około 3 minut.
5. Zalewamy całość bulionem i gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
6. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy przepłukaną wcześniej, kaszę jaglaną.
7. Kiedy warzywa w zupie będą miękkie, dodajemy kaszę i studzimy.
8. Całość blendujemy. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i dowolną zieleniną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz