piątek, 20 października 2017

Krem z dyni i cukinii

Jesień zapełniła świat rudościami. W kuchni również królują warzywa i owoce w tej tonacji. Październik nie może obyć się bez dań z dyni. Proponuję dzisiaj łagodną zupę z dyni z dodatkiem cukinii. Spróbujcie - warto. :-)
Śpiewająco w kuchni
Zupa z dyni i cukinii

Składniki:
dynia hokkaido
3 małe cukinie
1 cebula
2 ząbki czosnku
czubata łyżeczka lubczyku
800 ml bulionu warzywnego
kilka łyżek kaszy jaglanej
olej do smażenia
sól
pieprz

1. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Opłukaną dynię, bez obierania kroimy w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy czosnek i lubczyk. Chwilę smażymy mieszając.
4. Wkładamy dynię i cukinie, dokładnie mieszamy i smażymy około 3 minut.
5. Zalewamy całość bulionem i gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
6. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy przepłukaną wcześniej, kaszę jaglaną.
7. Kiedy warzywa w zupie będą miękkie, dodajemy kaszę i studzimy.
8. Całość blendujemy. Podajemy z prażonymi pestkami dyni i dowolną zieleniną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz