Jakoś tak poetycko się zrobiło. To chyba efekt uboczny tej potrawy. ;-) Dosyć gadania - oto przepis. :-)
![]() |
Frytki z batatów z dipem cynamonowym |
Składniki:
3 bataty - około 80 dkg
3/4 szklanki jogurtu greckiego
łyżka oleju + olej do wysmarowania blachy
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny
pieprz
szczypiorek
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blachę lekko opryskujemy olejem. Obieramy ze skórki bataty i kroimy w podłużne kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy olej i połowę cynamonu. Mieszamy.
Układamy równomiernie na blasze. Pieczemy około 20 minut, aż frytki się zrumienią i będą chrupiące.
Kiedy bataty są w piekarniku przygotowujemy dip. Mieszamy jogurt z cynamonem, sokiem z cytryny i pieprzem.
Upieczone frytki wykładamy na talerze. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z dipem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz