czwartek, 23 kwietnia 2015

Alternatywa dla fast foodów - frytki z batatów z dipem cynamonowym

Te frytki zrobiłam kiedyś prawie przez przypadek. W sklepie natknęłam się na bataty, w domu natknęłam się na przepis i połączyłam wszystko w kuchenną przygodę. Efekt przerósł moje oczekiwania - smak który powstał potrafię odwzorować w pamięci na zawołanie. Na samą myśl o tych "fryteczkach" ślinka cieknie.  Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Połączenie z jogurtem, który z oddali przywołuje smak cynamonu jest genialne.
Jakoś tak poetycko się zrobiło. To chyba efekt uboczny tej potrawy. ;-) Dosyć gadania - oto przepis. :-)

Śpiewająco w kuchni
Frytki z batatów z dipem cynamonowym



Składniki:
3 bataty - około 80 dkg
3/4 szklanki jogurtu greckiego
łyżka oleju + olej do wysmarowania blachy
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny
pieprz
szczypiorek

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blachę lekko opryskujemy olejem. Obieramy ze skórki bataty i kroimy w podłużne kawałki. Wrzucamy do miski, dodajemy olej i połowę cynamonu. Mieszamy.
Układamy równomiernie na blasze. Pieczemy około 20 minut, aż frytki się zrumienią i będą chrupiące.
Kiedy bataty są w piekarniku przygotowujemy dip. Mieszamy jogurt z cynamonem, sokiem z cytryny i pieprzem.
Upieczone frytki wykładamy na talerze. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z dipem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz