poniedziałek, 30 października 2017

Czas dyni - kolejna zupa krem

Naszło mnie ostatnio na dynię hokkaido. Nic dziwnego - pyszna, nie potrzebuje obierania i łatwo się daje kroić - warzywo idealne, a do tego tyle zalet zdrowotnych (mnóstwo karotenu, niemało witamin i minerałów).
Dlatego też dziś kolejna zupa krem - tym razem słodko ostra. W sam raz na zimne i mokre jesienne wieczory.
Śpiewająco w kuchni
Dynia hokkaido, batat, soczewica

Składniki:
dynia hokkaido
3 łyżki oleju kokosowego
batat
4 ząbki czosnku
pół szklanki czerwonej soczewicy
litr bulionu warzywnego
łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki chili
pestki dyni
natka pietruszki

1. Dynię myjemy i bez obierania kroimy w kostkę, usuwając wcześniej pestki. Batata myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy dynię i batata. Podsmażamy kilka minut mieszając od czasu do czasu.
3. Obieramy i drobno kroimy czosnek. Dodajemy do garnka razem z papryką wędzoną i chili. Zalewamy całość bulionem i gotujemy 10 minut.
4. Po tym czasie dokładamy soczewicę i gotujemy następne 10 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
5. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika.
6. Zupę blendujemy. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy bulionu lub wody. Wykładamy na talerze, posypujemy pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz