czwartek, 29 czerwca 2017

Zupa ziemniaczana z kaszą perłową

Dziś propozycja zupy, która świetnie nadaje się na lunch, choć może też być pięknym preludium do drugiego dania podczas obiadu.
Macie ochotę na zupę w wersji słodkiej? Może jagodowo-porzeczkowa? Na tegoroczne owoce trzeba poczekać, ale zawsze możemy użyć tych mrożonych :-D

Śpiewająco w kuchni
Pożywna zupa ziemniaczana


Składniki:
pół szklanki drobnej kaszy perłowej
8 ziemniaków
marchewka
pietruszka
papryka czerwona
cebula
łyżka masła
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
100 g wędzonego łososia
natka pietruszki
sól
pieprz

1. Kaszę perłową gotujemy około 20 minut i odsączamy.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki.
3. Zagotowujemy 2 litry wody. Wkładamy ziemniaki i gotujemy 10 minut.
4. Marchewkę i pietruszkę obieramy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystko kroimy w kostkę.
5. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Masło topimy w rondlu i podsmażamy wszystkie warzywa.
6. Całość przekładamy do ziemniaków, dodajemy kaszę, listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy kolejne 10 minut.
7. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kawałkami wędzonego łososia i siekaną natką pietruszki.

Smacznego!

1 komentarz: