poniedziałek, 27 listopada 2017

Sałatka z kapusty pekińskiej, tuńczyka i mandarynek

Listopad to taki szary i wilgotny miesiąc, że aby nie zwariować od braku ciepła i światła i żeby dodać sobie energii używam wielu kolorów na talerzu. Im kolory są intensywniejsze, tym lepiej.
Sałatka, którą dzisiaj proponuję jest szybka i łatwa do zrobienia. Do tego smaczna i wielofunkcyjna - nadaje się wyśmienicie na imprezę, do pracy lub na małą kolacyjkę. Kiedy tylko zapragniecie energii. :-)
Macie ochotę na rozgrzewającą zupkę? Proszę bardzo :-) Kapuśniak orientalny

Sałatka ożywcza

Składniki:
główka kapusty pekińskiej
2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym
4 małe jabłka
pół kg mandarynek
20 dkg posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
3 łyżki oliwy
sok z cytryny
sól
pieprz

1. Kapustę szatkujemy w cienkie paski i płuczemy. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabiamy.
2. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki.
3. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy.
4. Przygotowujemy sos z oliwy, soku z cytryny , soli i pieprzu. Polewamy sałatkę sosem. Chłodzimy w lodówce przynajmniej 2 godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz