piątek, 24 lutego 2017

Kotleciki z soczewicy

Po wczorajszym pączkowo - faworkowym obżarstwie należy się nam kaloryczny odpoczynek. Uniwersalne kotleciki wegetariańskie dobre na ciepło lub zimno, na lunch, obiad albo małą przekąskę. Do tego świetnie udają mielone ;-)

Śpiewająco w kuchni
Kotleciki z soczewicy


Składniki:
250 g soczewicy czerwonej
pół szklanki startego sera żółtego
cebula
ząbek czosnku
papryka czerwona
jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
olej do smażenia
sól
pieprz
ostra papryka

1. Cebulę obieramy i siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę i chwilę smażymy.  Wsypujemy soczewicę i mieszamy. Dolewamy 2 niepełne szklanki wody. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż soczewica wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia.
3. Do soczewicy dodajemy jajko i ser. Mieszamy. Z masy formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na rumiano.
4. Podajemy z dowolną surówką, na przykład taką surówka hinduska z marchewki oraz jogurtem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz