czwartek, 9 lutego 2017

Sałatka z pieczonej marchwi z kozim serem

Kierując się zasadą, że najzdrowsze jest jedzenie sezonowych produktów, głównym warzywnym składnikiem sałatek w zimie powinny być warzywa korzeniowe. Osobiście uważam, że sałatka powinna się składać z maksymalnie kilku składników, za to perfekcyjnie dobranych. Dzisiejsza propozycja łączy w sobie słodycz marchewki ze słodyczą miodu i kwaskiem cytryny oraz odrobiny pikantnego kontrapunktu w postaci nasion czarnuszki. Jest to prosty przepis na kulinarny sukces :-)
Śpiewająco w kuchni
Sałatka z marchwi pieczonej i koziego sera

Składniki:
750 g marchwi
100 g koziego twarogu
koperek
1,5 łyżki nasion kuminu
3 łyżki miodu
olej do pieczenia
sok z 1 cytryny
nasiona czarnuszki
sól
pieprz

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Marchew obieramy i kroimy w dość grube plastry. Rozkładamy na blasze. Obficie polewamy olejem i posypujemy kuminem. Pieczemy 25 - 30 minut.
2. Sok z cytryny mieszamy z miodem. Wyjmujemy marchew z piekarnika i za pomocą pędzelka smarujemy powstałą zawiesiną. Ponownie piec przez 10 minut.
3. Marchew wyciągamy z piekarnika, rozkładamy na talerzach. Z wierzchu posypujemy rozdrobnionym twarożkiem kozim. Koperek kroimy drobno. Sałatkę posypujemy czarnuszką i dekorujemy koperkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz