Sezon grzybowy w pełni, a lasy pełne grzybów. Najbardziej popularne i przepyszne danie z kurek to duszone kurki w śmietanie. Dziś propozycja zmodyfikowana tej potrawy. Dusimy grzybki w śmietanie, ale nie kończymy na tym etapie, tylko dodajemy oscypek i mamy ciekawą, zapiekaną alternatywę. :-)
Składniki:
40 dkg kurek
cebula
3 łyżki masła
średni oscypek
250 ml śmietany
sól
pieprz
Kurki czyścimy, płuczemy i osuszamy. Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy kurki i smażymy 5 minut. Zalewany śmietaną i dusimy kolejne 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Oscypek ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy kurki. Zapiekamy w temperaturze 180°C aż ser się stopu. Podajemy z ziemniakami albo pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz