Zaręczam, że tak zrobione bułki smakują o niebo lepiej niż te kupione w sklepie. Poza tym świadomość, że to własna produkcja cieszy co najmniej podwójnie. :-)
![]() |
Bułki orkiszowe |
Składniki:
30 dkg drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka brązowego cukru
350 g jasnej mąki orkiszowej
150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
40 g oliwy
1 łyżeczka soli kamiennej
płatki owsiane do posypania
1. Drożdże, wodę i cukier dokładnie mieszamy. Do płynu dodajemy mąkę, oliwę i sól. Starannie łączymy i odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Z ciasta lepimy osiem bułek i kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej bułki nacinamy krzyżyk. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi.
![]() |
Bułki przygotowane do pieczenia |
4. Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem około 20-25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz