sobota, 25 października 2014

Orkiszowe królewny :-)

W zeszły weekend upiekłam po raz pierwszy bułki z mieszanej mąki orkiszowej. Urosły duże i puchate, aż trudno było im się oprzeć. Pracy nie jest przy nich wiele, jedynie czego od nas wymagają to obecność, żebyśmy dopilnowali czasu rośnięcia ciasta.
Zaręczam, że tak zrobione bułki smakują o niebo lepiej niż te kupione w sklepie. Poza tym świadomość, że to własna produkcja cieszy co najmniej podwójnie. :-)

Śpiewająco w kuchni
Bułki orkiszowe




Składniki:
30 dkg drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka brązowego cukru
350 g jasnej mąki orkiszowej
150 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
40 g oliwy
1 łyżeczka soli kamiennej
płatki owsiane do posypania

1. Drożdże, wodę i cukier dokładnie mieszamy. Do płynu dodajemy mąkę, oliwę i sól. Starannie łączymy i odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Z ciasta lepimy osiem bułek i  kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej bułki nacinamy krzyżyk. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi.


Śpiewająco w kuchni
Bułki przygotowane do pieczenia


3. Odstawiamy na 20 minut przykryte lnianą ściereczką.
4. Pieczemy w temperaturze 180°C z termoobiegiem około 20-25 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz