Ożywcza i pięknie wyglądająca na talerzu. W zależności od ilości użytej papryczki pikantna lub diabelska. ;-) Świetna jako dodatek do dania obiadowego, albo jeden z elementów szwedzkiego stołu.
Składniki:
2 małe ogórki wężowe pokrojone w półplasterki
sok z limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 i 1/2 łyżeczki cukru
pół papryczki chili
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
cebula czerwona pokrojona w cienkie plasterki
3 łyżki posiekanej mięty
3 łyżki prażonych orzechów ziemnych
pieprz
Przygotowujemy sos: mieszamy sok z limonki z sosem sojowym, cukrem, papryczką i czosnkiem. Do miski wkładamy ogórki, cebulę i miętę. Polewamy sosem i mieszamy. Przyprawiamy pieprzem, posypujemy orzeszkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz