W tym roku grzyby rosną jak po deszczu ;-) Korzystając z ogólnej dostępności runa leśnego "powydziwiałam" trochę w kuchni. Oto rezultat. Muszę przyznać nieskromnie, że smacznie było. :-)
Składniki:
cebula mała
pietruszka mała
pół pęczka matki pietruszki
300 g cukinii
łyżka masła
30 ml białego wina wytrawnego
300 ml brulionu warzywnego
100 g małych kurek
2 łyżki gęstej śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Cebulę obieramy i siekamy. Pietruszki obierany, płuczemy i kroimy w kawałki. Natkę płuczemy i siekamy. Cukinię myjemy, obierany i kroimy w plastry.
Cebulę i pietruszkę podsmażamy na połowie łyżki masła. Dodajemy cukinię i matka. Lekko dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wlewamy wino i bulion, gotujemy 10 minut.
Kurki czyścimy, można delikatnie obmyć. Smażymy 10 minut połowie łyżki masła, doprawiamy solą i pieprzem.
Do zupy dodajemy śmietanę i przecieramy na krem.
Nalewamy zupę do talerzy, na wierząc wykładany porcję kurek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz