wtorek, 13 maja 2014

Papryka pieczona

Danie obiadowe, może również posłużyć jako propozycja lunchu lub gorąca przystawka. Zaskakujące w składzie są grzanki, które w trakcie smażenia mają skłonność do bycia zjadanymi ;-)
Jeśli coś wam po smażeniu zostanie, dodajcie koniecznie do farszu, a zmieni on całkowicie oblicze. :-)


Składniki:
6 zielone papryki
2 czerstwe bułki
oliwa
2 opakowania mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę
6 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
1/4 szklanki bulionu
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
2 łyżki posiekanej cebuli
2 łyżki stopionego masła
3/4 łyżki listków oregano
czosnek w proszku
ostra papryka w proszku

Papryki przekrawamy wzdłuż na połowy i wydrążamy.
Bułki kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie, aż zrobią się chrupkie. Dodajemy do mozzarelli, oliwek , cebuli i pomidorów. Doprawiamy czosnkiem i papryką. Skrapiamy bulionem.
Każdą połówkę napełniamy farszem i układamy na blasze. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz