poniedziałek, 12 maja 2014

Zupa krem dyniowo-marchwiowa

Słońca dziś za oknem nie przewiduje się. Zatem w kuchni kolorowo dla podbudowania nastroju ogólnego.:-)
Proponowana zupa jest wariacją powstałą z połączenia dwóch różnych składników, które z reguły występują w wersji kremowej samodzielnie.
Dziś przedstawiam melanż... ;-)


Składniki:
paczka mrożonej dyni (450 g)
paczka mrożonej marchwi krojonej w kostkę (450 g)
pół litra bulionu warzywnego
1 cebula
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka curry
masło do duszenia marchewki
sól
pieprz

W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy mrożoną marchew. Skrapiamy wodą i dusimy do miękkości. 
W drugim garnku rozgrzewamy bulion i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz dynię. Gotujemy do miękkości.
Marchew i dynię z cebulą łączymy i po ostudzeniu miksujemy blenderem na gładką masę. 
Dodajemy mleko i zagotowujemy. Wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz