Proponowana zupa jest wariacją powstałą z połączenia dwóch różnych składników, które z reguły występują w wersji kremowej samodzielnie.
Dziś przedstawiam melanż... ;-)
Składniki:
paczka mrożonej dyni (450 g)
paczka mrożonej marchwi krojonej w kostkę (450 g)
pół litra bulionu warzywnego
1 cebula
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka curry
masło do duszenia marchewki
sól
pieprz
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy mrożoną marchew. Skrapiamy wodą i dusimy do miękkości.
W drugim garnku rozgrzewamy bulion i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz dynię. Gotujemy do miękkości.
Marchew i dynię z cebulą łączymy i po ostudzeniu miksujemy blenderem na gładką masę.
Dodajemy mleko i zagotowujemy. Wyciskamy sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i curry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz