poniedziałek, 26 maja 2014

Dla mam i nie tylko - kruchy torcik z rabarbarem :-)

Wiosna w pełni. Również w kuchni zaczynają się panoszyć wiosenne warzywa i owoce. Na pierwszy ogień serwujemy rabarbar. Ciasto jest bardzo słodkie, rozpływa się w ustach, a kwaskowatość rabarbaru dopełnia przyjemność jedzenia. :-)



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
tłuszcz do wysmarowania formy
1 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru

Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, cukier i jajko. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na godzinę do lodówki.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 5-centymetrowe kawałki. Schłodzone ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i równomiernie nakłuwamy.
Na wierzchu układamy rabarbar. Posypujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C.
Z białek i cukru ubijamy pianę. Masę przekładamy do szprycki i po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ozdabiamy je bezową kratką.
Pieczemy około 10 minut w 200°C, aż beza lekko się zrumieni.
Wyjmujemy i studzimy. Najlepiej podać ciasto tego samego dnia.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz