sobota, 31 maja 2014

Szparagowe paluszki

Sezon szparagowy w pełni. Pachnie zupą szparagową i szparagami z wody z masełkiem. Dziś dla Was propozycja nietypowej, trochę old schoolowej przystawki. Jest łatwa i dość szybka do zrobienia. Nadaje się na początek imprezy. Ciasto biszkoptowe zaskakuje w połączeniu z nadzieniem. :-)


Składniki:
2 pęczki białych szparagów
4 jajka
2 łyżki masła
2/3 szklanki mleka
2-3 łyżki mąki
sól
pieprz
oregano

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i obieramy z włókien. Obgotowujemy we wrzątku około 10 minut. Odsączamy i studzimy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z białek pianę, dodajemy delikatnie do żółtek. Przesypujemy mąką. Ostrożnie wyrabiamy ciasto, przyprawiamy.
Szparagi maczamy na całej długości w cieście. Układamy na wysmarowanej masłem blasze. Zapiekamy w piekarniku około 10 minut.
Podajemy natychmiast.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz