sobota, 14 czerwca 2014

Wiosenna sałatka z truskawkami i mozzarellą

Ponieważ dawno nie pisałam należy się Wam dzisiaj coś pysznego i bardzo kolorowego. Kiedy ta sałatka ląduje na stole wszystkie kubki smakowe pracują pełną parą jeszcze przed rozpoczęciem jedzenia. Propozycja sezonowa, więc należy się spieszyć z jej przygotowaniem. Osobiście zdarza mi się w natłoku pracy "przegapić" szczyt sezonu truskawek i potem mam się z pyszna, jak muszę za nie płacić bajońskie sumy. ;-)
W tym roku przyrzekłam sobie, że choćby się paliło i waliło to na moim stole truskawki pojawią się wielokrotnie, nie tylko w wersji saute, podjadane jak z krzaczka ;-)


Składniki:
500 g truskawek
250 g mozzarelli
2 opakowania mieszanych sałat
kilka listków bazylii
świeżo mielony pieprz
6 łyżek oliwy
1,5 łyżki octu winnego
5-6 łyżeczkę konfitury malinowej

Truskawki myjemy, osuszamy i dzielimy na cząstki. Mozzarellę kroimy na kawałki. Sałatę i bazylię myjemy i osuszamy.
Na talerze wykładamy sałaty jako bazę. Na nią rozkładamy truskawki, mozzarellę i bazylię (można ją posiekać).
Przygotowujemy sos. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, ocet winny i konfiturę. Zakręcamy słoik i energicznie mieszamy. Sos powinien być kwaśno-słodki z wyraźną nutą malinową.
Polewamy sosem sałatkę i podajemy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz