![]() |
Zupa paprykowa z jabłkiem |
Składniki:
5 dużych papryk czerwonych
marchewka
cebula
jabłko
2 łyżki oleju
800 ml bulionu warzywnego
4 łyżki pestek ze słonecznika i dyni
kilka listków bazylii
łyżeczka miodu
łyżka octu jabłkowego
łyżka soku z cytryny
jogurt grecki
sól
pieprz
1. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, płuczemy. Marchew i cebulę obieramy. Wszystko kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę i smażymy przez chwilę. Dokładamy paprykę i marchewkę, smażymy kolejną minutę. Wlewamy bulion i gotujemy całość 15 minut.
3. Rozgrzewamy suchą patelnię. Prażymy na niej pestki. Bazylię siekamy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Ugotowaną zupę przyprawiamy solą, pieprzem, octem i miodem. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu.
5. Wykładamy zupę. Na wierzchu kładziemy po kleksie jogurtu z jabłkiem. Całość posypujemy pestkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz