poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pierogi drożdżowe z farszem z soczewicy

Tydzień świątecznych przygotowań czas zacząć. Na pierwszy ogień trochę inne niż tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami - z ciasta drożdżowego, z nadzieniem z zielonej soczewicy. Do dzieła! :-)

Śpiewająco w kuchni
Drożdżowe z soczewicą

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
20 g drożdży
szklanka przegotowanej wody
sól

Farsz:
szklanka zielonej soczewicy
2 ziemniaki ugotowane
3 kapelusze prawdziwków suszonych
2 duże cebule
2 łyżki oleju
jajko ugotowane na twardo
jajko surowe
majeranek
sól
pieprz

1. Grzyby moczymy w wodzie, po czym gotujemy do miękkości.
2. Soczewicę płuczemy i moczymy w wodzie około 2 godzin. Zalewamy wrzącą wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy.
3. Cebulę siekamy drobno i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. Jajko drobno siekamy.
4. Soczewicę, ziemniaki i grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy z cebulą, majerankiem, surowym i ugotowanym jajkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Drożdże rozprowadzamy ciepłą wodą z dodatkiem szczypty cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. Wlewamy do miski z mąką, solimy, mieszamy i zagniatamy sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy cienko na posypanej mąką stolnicy. Wycinamy z ciasta krążki, nakładamy farsz i sklejamy brzegi.
Wrzucamy pierogi do osolonego wrzątku.
6. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane masłem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz