wtorek, 20 grudnia 2016

Tort serowy

Święta to czas pracochłonnych potraw i deserów. Sernika nie może zabraknąć na żadnym stole. I jak to zwykle bywa, najlepszy jest ten zrobiony własnoręcznie. Na blogu jest kilka przepisów na serniki - wystarczy wpisać hasło w blogowej wyszukiwarce - ale dziś pokazuję kolejną wersję tego ciasta które,choć wymaga nakładu pracy, warte jest każdej spędzonej w kuchni minuty...

Śpiewająco w kuchni
Sernik w wersji de luxe


Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
25 dkg masła
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
szklanka cukru
olejek rumowy
masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu mielonego
15 dkg masła
1,5 szklanki cukru pudru
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
budyń waniliowy
sok i starta skórka z cytryny

Przygotowujemy ciasto:
1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Dodajemy posiekane masło.
2. Jajka ucieramy z cukrem i dokładamy do mąki razem z olejkiem rumowym. Zagniatamy ciasto.
3. Owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 5 godzin.
Po tym czasie przygotowujemy masę serową:
1. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodajemy żółtka, ser, budyń, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny.
2. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
3. Na tarce o dużych otworach ucieramy do tortownicy 2/3 ciasta.
4. Z białek ubijamy sztywną pianę. Przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
5. Wykładamy masę serową na ciasto. Na wierzch masy ścieramy pozostałe ciasto.
6. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Wyjmujemy z formy po ostygnięciu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz