środa, 21 grudnia 2016

Korzenny schab

Oprócz Wigilii, gdzie potrawy są bezmięsne czekają nas również dwa dni świąt. Wtedy mięsiwa nie może zabraknąć. Proponowany schab można jest na ciepło i na zimno. Solo lub z sałatką. Po plasterku lub po kilka :-)

Śpiewająco w kuchni
Schab z korzenną nutą



Składniki:
1 kg schabu
łyżeczka kuminu
łyżeczka ziaren gorczycy
2 czerwone papryczki
sok z cytryny
kieliszek białego wina
łyżka masła
2 łyżki oleju

1. Z papryczek usuwamy nasionka, miąższ drobno kroimy. Mieszany z kuminem i kolendrą. Rozsypujemy mieszankę na talerzu.
2. Schab obwiązujemy nicią dwukrotnie dookoła. Obtaczamy w mieszance przypraw.
3. Masło z olejem rozgrzewamy na patelni. Wkładamy schab i smażymy ze wszystkich stron.
4. Przekładany do brytfanny, dodajemy wino i sok z cytryny.


5. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Jeśli potrzeba podlewamy wodą. Od czasu do czasu mięso skrapiamy powstałym sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz