Składniki:
ciasto:
50 g zimnego masła
100 g mąki pszennej
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli
masa serowa:
500 g ricotty
3 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pszennej
kruszonka:
2 łyżki masła
3 łyżki cukru trzcinowego
szczypta proszku do pieczenia
mąka pszenna
opakowanie malin - około 20 dkg
Łączymy wszystkie składniki ciasta i szybko wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy do formy na tartę (formujemy również rancik), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
Wyrabiamy masę serową. W tym celu ubijamy ricottę z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, mąkę i jogurt. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Całość wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.Łączymy wszystkie składniki kruszonki i szybko ją wyrabiamy.
Delikatnie wyciągamy ciasto, posypujemy opłukanymi i osuszonymi malinami oraz kruszonką. Pieczmy kolejne 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż wystygnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz