niedziela, 31 sierpnia 2014

Serowa tarta z malinami

Dzisiaj letnio - jesienna propozycja deseru, który rozpływa się w ustach i jest alternatywną wersją sernika z owocami. Prezentuje się bardzo urodziwie na stole podczas wszelkich rodzinnych spotkań. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, choć wymaga poświęcenia mu odrobiny  czasu. Można je podawać również dzień po upieczeniu..



Składniki:
ciasto:
50 g zimnego masła 
100 g mąki pszennej
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli

masa serowa:
500 g ricotty
3 jajka
 2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego 
 2 łyżki mąki pszennej

kruszonka:
 2 łyżki masła
3 łyżki cukru trzcinowego
 szczypta proszku do pieczenia
 mąka pszenna 

opakowanie malin - około 20 dkg

Łączymy wszystkie składniki ciasta i szybko wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy do formy na tartę (formujemy również rancik), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. 
Wyrabiamy masę serową. W tym celu ubijamy ricottę z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, mąkę i jogurt. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Całość wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Łączymy wszystkie składniki kruszonki i szybko ją wyrabiamy.
Delikatnie wyciągamy ciasto, posypujemy opłukanymi i osuszonymi malinami oraz kruszonką. Pieczmy kolejne 30 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż wystygnie.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz