niedziela, 10 sierpnia 2014

Bakłażany z pesto czyli grillowania ciąg dalszy

W tym roku urlop spędzam intensywnie "pod chmurką", a więc i grillowania jest dużo. Dziś spojrzenie w stronę południa Europy - bakłażany i pesto nie należą wszak do specjalności polskiej kuchni. Odradzam zatem ich łączenia z kiełbasą z grilla. ;-)
Jeśli planujecie to danie na wielkie grillowe ucztowanie to może pod hasłem dzień włoski?


Składniki:
3 małe bakłażany
3 łyżki oliwy
łyżeczka oleju sezamowego
sól
pół słoiczka pesto
duży jogurt naturalny
ogórek
2 ząbki czosnku
pieprz

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż w plastry i każdy doliny. Odkładamy na talerz na około 20 minut. W tym czasie łączymy oliwę z olejem sezamowym i lekko przyprawiamy pieprzem. Jogurt wylewamy do miseczki, ogórek myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do jogurtu razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Plastry bakłażana opłukujemy w wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy plaster smarujemy lekko z obu stron oliwą z olejem i grillujemy około 5 minut z każdej strony. Smarujemy cienką warstwą pesto i podajemy z sosem ogórkowym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz