niedziela, 3 sierpnia 2014

Grillowana pierś kurczaka

Tym razem alternatywa dla mięsożerców. Zamiast kiełbasy proponuję kurczaka, który rozpływa się w ustach. Pracy przy nim niewiele, a grillowanie w gronie przyjaciół to już czysta przyjemność. :-)


Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
6 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka suszonej kolendry
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, ocet, sos sojowy, keczup i musztardę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Piersi kurczaka myjemy, przekrawamy w poprzek tworząc kotlety. Wkładamy do sosu i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Grillujemy na tackach aż do zrumienienia z każdej strony.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz