wtorek, 5 sierpnia 2014

Cukiniowe łódki

Nadal gorąco i nie chce się jeść, ale czasem nawet w upały dobrze jest postawić na stole potrawę ciepłą. ;-) Danie jest bardzo lekkie i nie trudne do wykonania. Za to bardzo smaczne. Gorąco polecam. ;-)


Składniki:
3 małe cukinie
40 dkg fileta z piersi kurczaka
1 białko
1 cebula pokrojona w kostkę
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
1 łyżka kaparów
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz
oregano

Cukinie myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na połowy i wydrążamy. Mięso myjemy, osuszamy i mielimy. Mieszamy z posiekanym miąższem cukinii, kaparami i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ubijamy pianę z białka i łączymy z mięsem.
Połówki cukinii napełniamy farszem i układamy w wysmarowanej oliwą naczyniu żaroodpornym. Wlewamy bulion i wino. Pieczemy 35 minut w 180°C. Wykładamy na półmisek.
Sos z pieczenia przelewamy do rondelka, dodajemy jogurt i koperek, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Cukinie polewamy sosem i podajemy.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz