wtorek, 16 kwietnia 2013

Burgery z salsą po tajsku

Wczoraj widziałam motyla! W centrum miasta przefruwał na czerwonym, nie bacząc na czających się z mandatem policjantów. Pomyślałam - wiosna, trzeba to jakoś uczcić. Zatem dziś coś kolorowego i odświerzającego w smaku. Uczta dla oczu i podniebienia. Egzotyczny obiad, albo ciepła kolacja.




Składniki:
400 g mięsa wieprzowego mielonego
1 cebula czerwona
1 łyżka czerwonej pasty curry
pęczek świeżej kolendry
1 dojrzałe mango
1 czerwona papryka chili
1 limonka
sól i pieprz
olej do smażenia

1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kolendrę drobno siekamy. Mięso łączymy z cebulą, pastą curry i połową kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy burgery i smażymy na oleju z obu stron.
2. Obieramy mango i kroimy w kostkę. Z papryczki chili usuwamy nasionka i bardzo drobno kroimy. Mieszamy mango, chili i resztę kolendry. Skrapiamy sokiem z limonki.
3. Burgery podajemy udekorowane salsą z mango.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz