czwartek, 11 kwietnia 2013

Dzisiaj rybka - filety z dorsza po indyjsku

Za oknem mokro i ponuro. W domu katar i bolące gardło. Żeby nastrój się choć trochę poprawił proponuję zrobić danie tyle zdrowe co i smaczne. Ogromną zaletą smakową tej potrawy jest garnir, który składa się z samych pyszności - kolendry, garam masali i czosnku. W efekcie, ryba jest tylko dodatkiem. ;-)



Składniki:
500 g dorsza, może być mrożony
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku (ok. 3 ząbków)
1 łyżeczka garam masali
1 łyżeczka ostrej papryki
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka oleju
2 łyżki soku z cytryn

1. Rybę płuczemy (mrożoną wcześniej rozmrażamy) i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na grillu.
2. W misce mieszamy czosnek, garam masalę, paprykę, kurkumę, sól, kolendrę, olej i sok cytrynowy. Filety smarujemy powstałą pastą.
3. Grill rozgrzewamy do najwyższej temperatury, zmniejszamy do 150°C i grillujemy rybę ok. 10 minut.
Podajemy z dowolnymi warzywami.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz