środa, 10 kwietnia 2013

Gruszkowe pyszności na deser :-)

Wczoraj było obiadowo, a dzisiaj deserowo. Propozycja na zakończenie obiadu, lekka i nie za bardzo słodka. Sos winno-waniliowy dodaje temu "czekoladowemu budyniowi" elegancji i zmienia jego wymiar na danie pokazowe. Deser nie wymaga ogromnego nakładu czasu ani pracy w pocie czoła. Można go przygotować w całości dnia poprzedniego i na koniec obiadu uraczyć gości słodką niespodzianką.



Składniki
3 gruszki
400 ml białego wina półwytrawnego
laska wanilii
2 łyżki cukru
500 ml śmietany kremówki
15 g żelatyny
tabliczka gorzkiej czekolady

1. Wino mocno podgrzewamy z miąższem wanilii i cukrem. Gruszki obieramy, kroimy w cząstki i wrzucamy do winnego sosu. Gotujemy 5 minut na małym ogniu.
2. Kremówkę mocno podgrzewamy (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy żelatynę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Przecedzamy kremówkę i łączymy z czekoladą. Przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
3. Każdą foremkę zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie, odwracamy i wykładamy zawartość na talerzyk. Wykładamy kawałki gruszek polane sosem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz