![]() |
Ogórki małosolne |
Składniki:
około 2 kg małych ogórków
2 zestawy do kiszenia (w tym 2 główki czosnku)
korzeń chrzanu
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól (czubata łyżka na każdy litr wody)
1. Ogórki zalewamy zimną wodą na godzinę.
2. W międzyczasie wyparzamy słój i wycieramy go do sucha. Przygotowujemy zalewę - przegotowaną wodę mieszamy z solą i zostawiamy do ostudzenia.
3. Ogórki szorujemy pod bieżącą wodą.
4. Na dnie słoja układamy połowę jednego zestawu do kiszenia i połowę obranego korzenia chrzanu.
5. Układamy ciasno ogórki w słoju, rozpoczynając od największych. Po bokach uzupełniamy zestawem do kiszenia. Wciskamy połowę ząbków czosnku.
6. Układamy drugą warstwę ogórków, dodajemy korzeń chrzanu połowę drugiego zestawu do kiszenia i ząbki czosnku.
7. Rozkładamy równomiernie liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość przykrywamy pozostałościami z zestawu do kiszenia.
8. Wszystko zalewamy soloną wodą po krawędź słoja i zakręcamy.
9. Ogórki można jeść od następnego dnia (choć optymalny smak uzyskują po 2 - 3 dniach). Im dłużej stoją tym bardziej stają się kiszone zamiast małosolne. Żeby zwolnić proces fermentacji po 3 dniach można słój wstawić do lodówki.
Smacznego!
Świetna sprawa na lato!
OdpowiedzUsuńhttps://ostrovit.com/pl/blog/najlepsze-cwiczenia-na-plecy-jak-wykonywac-trening-plecow-1646721743.html