poniedziałek, 16 lipca 2018

Półkruche ciasteczka gryczane


Moje ostatnie odkrycie. Ciasteczka z małą ilością mąki pszennej, lekko słodkie i cudownie kruche. Do tego długo świeże i świetnie nadające się na piknik lub weekendowy wypad za miasto. :-)
Śpiewająco w kuchni
Pyszne ciasteczka do schrupania

Składniki:
szklanka mąki gryczanej
2 łyżki mąki pszennej razowej
2 łyżki mąki tortowej
120 g miękkiego masła
łyżka miodu
5 łyżek cukru trzcinowego
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia

1. Masło ucieramy z cukrem i miodem. Dodajemy jajko i ponownie ucieramy na gładką masę.
2. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Całość zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki płat i delikatnie wykrawamy ciastka. Gdyby ciasto zbytnio się kleiło do wałka dodajemy odrobinę mąki.
4. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciastka posypujemy odrobiną cukru.
6. Blachę wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15 - 20 minut pilnując, żeby zbytnio się nie przypiekły.
7. Ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w blaszanej puszce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz