czwartek, 12 lipca 2018

Truskawki na wytrawnie - sałatka z łososiem

Nadal są w sprzedaży, choć już nieco droższe. Ale powiedzmy sobie szczerze - nie ma takiej ceny, która byłaby zbyt wysoka na truskawki dojrzałe pod gołym niebem. :-)
Dla tych co lubią te owoce nie tylko w wersji słodkiej - sałatka na lekki lunch.
Śpiewająco w kuchni
Sałatka z łososiem wędzonym i truskawkami


Składniki na 4 porcje:
30 dkg wędzonego łososia
20 dużych truskawek
garść rukoli
3 garście liści szpinaku
2 łyżeczki marynowanego pieprzu
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
pieprz mielony

1. Szpinak i rukolę płuczemy. Myjemy truskawki, obieramy z szypułek, przekrawamy na połowę.
2. Łososia kroimy na paseczki
3. Na talerze wykładamy liście szpinaku, łososia, truskawki. Całość posypujemy rukolą i marynowanym pieprzem.
4. Z oliwy i soku cytrynowego przyrządzamy sos. Polewamy nim sałatkę. Wszystko opruszamy pieprzem.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz