wtorek, 6 lutego 2018

Pasta fasolowa do śniadaniowych kanapek

Ostatnio bardziej rozkręciłam się z przepisami śniadaniowymi. Oto propozycja na przepyszną bryję, o pardon - pastę, której składniki dają harmonijną kompozycję. Można zrobić ją w wersji łagodnej lub poszaleć z przyprawami i zrobić wersję bardziej charakterną. ;-)

Śpiewająco w kuchni
Pasta z fasoli i suszonych pomidorów


Składniki:
puszka fasoli czerwonej
duża cebula
2 ząbki czosnku
sok z limonki
łyżka koncentratu pomidorowego
5 suszonych pomidorów
kumin
cynamon
kolendra
olej

1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy chwilę, aż warzywa się zeszklą.
3. Fasolę odsączamy z zalewy i przekładamy na patelnię. Dodajemy przecier, pokrojone suszone pomidory i przyprawy (kumin i kolendrę dobrze jest wcześniej zmiażdżyć w moździerzu).
4. Smażymy całość około 10 minut i dodajemy sok z limonki.
5. Odstawiamy do ostygnięcia i dokładnie blendujemy.
6. Podajemy z pieczywem i dowolnymi warzywami.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmm, musi być pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna. Jak zrobisz więcej, możesz zamrozić i potem do kanapek jak znalazł :-)

      Usuń