![]() |
Pasta z fasoli i suszonych pomidorów |
Składniki:
puszka fasoli czerwonej
duża cebula
2 ząbki czosnku
sok z limonki
łyżka koncentratu pomidorowego
5 suszonych pomidorów
kumin
cynamon
kolendra
olej
1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy chwilę, aż warzywa się zeszklą.
3. Fasolę odsączamy z zalewy i przekładamy na patelnię. Dodajemy przecier, pokrojone suszone pomidory i przyprawy (kumin i kolendrę dobrze jest wcześniej zmiażdżyć w moździerzu).
4. Smażymy całość około 10 minut i dodajemy sok z limonki.
5. Odstawiamy do ostygnięcia i dokładnie blendujemy.
6. Podajemy z pieczywem i dowolnymi warzywami.
Smacznego!
Mmm, musi być pyszna. :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna. Jak zrobisz więcej, możesz zamrozić i potem do kanapek jak znalazł :-)
Usuń