niedziela, 18 lutego 2018

Sałatka zdrowia na zimowe wieczory

Obiecałam, że dziś podzielę się przepisem na zdrową i jednocześnie bardzo smaczną (wiem, to wydaje się niemożliwe) sałatkę. Można ją jeść o każdej porze dnia, ale świetnie nadaje się na kolację, ze względu na niewielką ilość węglowodanów.  Składniki są łatwo dostępne, znajdziecie je prawie w każdym sklepie osiedlowym. Zatem - jaka jest wasza wymówka, żeby nie zjeść dziś zdrowego posiłku? :-)

Śpiewająco w kuchni
Sałatka z marchewką i pestkami dyni

Składniki na 2 porcje:
opakowanie mieszanych sałat
garść szpinaku
mała marchewka
awokado
szczypiorek
10 oliwek zielonych
kilka listków bazylii
pestki dyni

Sos:
łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżeczki oleju arachidowego
łyżeczka miodu
sok z połowy limonki
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę


  1. Sałaty i szpinak płuczemy, mieszamy i wykładamy na talerze.
  2. Marchewkę obieramy i obieraczką do warzyw strugamy na paseczki, bezpośrednio na talerze. 
  3. Awokado obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do sałatki. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię o grubym dnie i prażymy na niej pestki dyni.
  4. Kroimy szczypiorek i bazylię, oliwki przekrawamy na połowy, dodajemy do sałatki.
  5. Składniki sosu mieszamy w słoiczku. Sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy pestkami dyni.
Smacznego!


1 komentarz: